Vegaaniruokafestivaali Vegånia tulee taas – tuo mukanaan myös kaksi uutta tapahtumaa

28.3.2019

Suomen ensimmäinen vegaaninen katuruokatapahtuma Vegånia järjestetään jälleen Turun sydämessä Vanhalla Suurtorilla 2.­–3.8.2019. Kahdesti aiemmin järjestetty Vegånia on kerännyt vuosittain yli kymmenentuhatta kävijää. Tapahtuma onkin vakiinnuttanut paikkansa turkulaisen kaupunkikulttuurin ytimessä.

Tänä vuonna Vegånian yhteydessä järjestetään uusi pienpanimofestivaali Ølfest ja edellisistä vuosista uudistuva musiikkitapahtuma VØLUME. VØLUME on tapahtumakokonaisuudesta ainoana maksullinen: tapahtuman early bird -liput tulevat myyntiin 31.3.2019 ja esiintyjiä julkistetaan pitkin kevättä. Vegånia ja Ølfest toteuttavat VØLUMEn ja tapahtuman yhteistyökumppanina toimii Sunborn Catering Oy.

– Viime vuonna havaitsimme Porthanin puiston olevan täydellinen ympäristö viettää kesäistä päivää musiikista, juomista ja ruoasta nauttien. Haluammekin vakiinnuttaa musiikin osaksi tapahtumakokonaisuutta, kertovat VØLUMEn ja Vegånian tuottajat Suvi Kiukas ja Roosa Vastamäki.

Uusi olutfestivaali Ølfest panostaa kiinnostaviin pienpanimo-oluihin ja laadukkaan olutkulttuurin nostamiseen: – Ruoan ja oluen yhdistäminen kuuluu olennaisena osana oluen maisteluun. Teemmekin erityisen mielellämme Vegånian kanssa yhteistyötä, kertoo Ølfestin tuottaja Peetu Sillanpää.

Festivaalikokonaisuuden tapahtumapaikkana on perinteinen, mutta mukautuva ja avoin markkinatori, jonne ihmisten on helppo löytää ja poiketa: – Vanha Suurtori on ympäristönä poikkeuksellisen kaunis ja arvokas. Tavoitteenamme on aluetta elävöittämällä nostaa sen profiilia entisestään kaupunkikulttuurin keskuksena, toteavat tapahtumien järjestäjät yhteistuumin.

Vegånia on kesäisen Turun kiinnostavin ruokatapahtuma, sillä hyvän tunnelman, herkullisten annosten ja kauniin ympäristön lisäksi tapahtuma on aidosti ympäristöystävällinen. Kaikki tapahtumassa tarjottu ruoka on vegaanista.

– Vegaanitrendi jatkaa edelleen kasvuaan. Eritysesti ilmastokysymykset ovat entistä ajankohtaisempia ja Vegånia haluaa omalta osaltaan olla rakentamassa kestävämpää elämäntapaa, kertoo Vegånian vastaava tuottaja Suvi Kiukas. Vegånian porteilla ei kuitenkaan kysellä kenenkään ruokavaliota, vaan tervetulleita ovat kaikki uteliaista sekasyöjistä elämäntapavegaaneihin ja ohikulkijoista turisteihin. Itse ruokatori on edellisten vuosien tapaan pääsymaksuton ja kaikille avoin.

Aikaisempina vuosina Vegånian yhteydessä on myös järjestetty ympäri Turkua levittäytyvä Vegånian Ravintolaviikko, jonka aikana eri ravintoloissa tarjotaan tapahtuman nimikkoannoksia. Vuonna 2019 tapahtuma kasvaa Ravintolaviikoiksi, sillä nimikkoannokset ovat myynnissä ravintoloissa kaksi viikkoa. Vegånia-viikot järjestetään 22.7.-4.8.2019.

– Halusimme tarjota entistä enemmän mahdollisuuksia maistaa taidokkaasti valmistettuja vegaanisia ruokia, joten päätimme pidentää oheistapahtuman kestoa viikosta kahteen viikkoon, sanoo tapahtuman toinen vastaava tuottaja Roosa Vastamäki.

Tapahtumakokonaisuuteen osallistuvat ravintolat ja panimot julkistetaan alkukesästä.